Yavru Kedilerde Tuvalet Eğitimi
Yavru kedilerde tuvalet eğitimi genellikle çok uzun sürmez ve kısa zamanda gerçekleşir. Kediler doğaları gereği temizliklerine özen gösteren canlılardır. Yavru kediniz, evde beslenen bir kedinin yavrusuysa sizden önce tuvalet eğitimini almış olması bile muhtemeldir. Tuvalet eğitimini önceden almamışsa da fazla endişelenmenize gerek yok.
Öncelikle uygun boyda plastik bir kap almalısınız.
Kediniz tuvaletini yapmadan önce kumu koklayıp etrafında dolaşacağı ve eşeleyeceği için yeterli büyüklükte bir kap almanız iyi olur. Tabanını kum kaplayacağınız için kabınız aşırı büyük de olmamalıdır. Kabı kumla kaplayın ve kabı kedinizin yatağından ve mamasından uzağa koyun. Mümkünse ıssız ve özel bir yer olmasını sağlayın.
Kum kabını hazırladıktan sonra yavru kedinize yerini gösterin ve onu keşfetmesine izin verin.
Öğünlerden kısa bir süre sonra onu kum kabına koyun. Ayrıca yerleri kokladığını gördüğünüz zaman ya da tuvaletini gidereceğini anladığınız anda hemen yine onu kum kabına taşıyın. Yavru kediniz, kum kabına tuvaletini yaparsa yumuşak bir ses tonuyla onu övün, sevin ve ödüllendirin. Tuvaletini kum kabına her yapışında öğrenmeyi pekiştirme amaçlı övgü ve ödüllendirmeye devam edin.
Evde farklı yere tuvaletini kaçırdığında ise bunun bir süreç olduğunu hatırlayın; sabırlı, sakin ve kararlı kalın. Nasıl bir bebeğe ceza vermek anlamsızsa yavru kedinizi de cezalandırmaktan kaçının. Ona gerekli zamanı tanıdığınızda ve sabırlı olduğunuzda mutlu sona mutlaka ulaşırsınız, endişe etmeyin.
Kum kabının temizliği
Kediler, titizlikleri nedeniyle kum kabı kirlendiğinden durumdan rahatsız olurlar ve kabı kullanmak istemezler. Yavru kediniz de kirlenmiş kumdan rahatsız olursa tuvaletini sizin istemediğiniz yerlerde gidermeye yönelebilir. Bu nedenle kum kabını günlük olarak kontrol etmeli, kirlenen kumu bir kürekle alıp üzerine temiz kum eklemelisiniz. Belli sürelerde ise kabı tamamen boşaltarak kabı sıcak su ve toksik olmayan deterjanlarla yıkamanız iyi olacaktır.
Sağlık nedenleriyle de kabın düzenli temizliği önemlidir. Kum kabı düzenli temizlenmediği takdirde idrar yolu enfeksiyonlarına yol açabilir. Kumda uzun süre duran idrar ve dışkıdaki bakteri yoğunluğunun fazla olması kedinizde enfeksiyonlara yol açabilir.