Önemli Sağlık Konusu: Parazitler
Kedi ve köpeklerimiz evcil hayvan olmanın ötesinde ailemizin fertleridir ve ailemizin her üyesi gibi onları sağlıklı ve parazitlerden uzak tutmak son derece önemlidir.
Kedi ve köpekler için yaşamlarının bir evresinde iç veya dış parazitlerden etkilenmeleri son derece olasıdır. Parazitler minik dostlarımızı, küçük bir iritasyondan yaşamlarını tehdit edecek boyuta kadar geniş bir ölçekte etkileyebilir. Bazı parazitler sizi ve ailenizin diğer fertlerini de etkileyerek size hastalık bulaştırabilirler. Bu nedenle kediniz/köpeğiniz dahil tüm ailenizin sağlığı açısından parazit tehlikesinin önlenmesi için parazit uygulamalarının yıl boyunca düzenli yapılması büyük önem taşır.
İç ve Dış Parazit Uygulamaları Hangi Sıklıkta Yapılmalı?
Koruyucu hekimlik kapsamında kedi veya köpeğiniz için “iç parazit uygulaması” (genel adıyla ‘kist aşısı’) 3 ayda bir rutin olarak yapılmalıdır. Kene ile pirelerden ve onlardan bulaşan hastalıklardan sizi ve kedinizi/köpeğinizi koruyan uygulama ise “dış parazit uygulaması” ya da bilinen adıyla ‘pire damlası’dır. Pire ve keneler yaz aylarında daha yoğun bir yayılma ortamı bulsalar da kış aylarında ev ortamında hayatta kalmayı sürdürürler. Bu nedenle dış parazit uygulamasının aylık olarak tekrarlanması gerekir. Bazı iç parazitler pireler vasıtasıyla taşınabileceği için dış parazit uygulamasının ayrı bir önemi daha vardır.
Pire ve Keneler Ailem için Risk Oluşturur mu?
Pire ve keneler dolaylı ya da direkt olarak size de hastalık bulaştırabilir. Örneğin, ricketsiosis hastalığı insanlara kenelerden direkt olarak geçebilir. Bartonellosis hastalığı pireler ve keneler aracılığıyla kediler arasında taşınır; daha sonra insanlara da bulaşabilir.
Hangi İç Parazitler Kedime/Köpeğime Bulaşabilir?
Toxocara, kancalı solucanlar, kamçı kurdu, tenya gibi çok çabuk üreyebilen parazitler kedinize veya köpeğinize bulaşabilir. Bir yetişkin parazit günde 100.000 yumurta bırakabilir. Bunlar hayvan dışkısı yoluyla çevremize geçer, dolaştığımız yerlerde barınır; hem minik dostlarımız hem de bizim sağlığımız için risk oluştururlar. Özellikle toxocara en yaygın iç parazit türlerindendir ve kolaylıkla insanlara da geçip ciddi enfeksiyonlara sebep olabilirler.
Rutin Yapılan İç Parazit Uygulaması (Kist aşısı) Her Parazit Türüne Karşı Etkili midir?
Hayır, bazı iç parazit türleri özel tetkik ve tedavi gerektirir. Özel şekilde tedavi edilmezse kedinizi/köpeğinizin yaşamını tehdit altına sokabilecek kadar tehlikeli parazit türleri vardır.
Riskleri Nasıl Azaltabilirim?
Veteriner hekiminizle birlikte parazit uygulamalarını düzenli takip etmenin yanı sıra riski azaltmanın bazı yolları daha var:
– Kedinizi/köpeğinizi yeni sahiplendiğinizde dışkı tahlili yoluyla parazit olup olmadığını anlamak
– Kumlu oyun alanlarına girmemek ve dışkı-yoğun alanlarda köpeğinizi gezdirmemek
– Kişisel hijyene verdiğiniz önemi sürdürmek,
– Kedinizin/köpeğinizin yattığı yerleri düzenli temizlemek
– Kedinize/köpeğinize çiğ et yedirmemek
– Kedinizin av yoluyla yakaladığı böcek vb hayvanları yemesini engellemek
– Kedinizin dışkı kabını düzenli temizlemek
– Bazı parazit türlerini dışkıda fark etmeniz mümkün olduğu için kedinizin/köpeğinizin dışkısını gözlemlemek
– Tedbir amaçlı yılda 2 defa düzenli dışkı muayenesi yaptırmak
Minik dostunuzda gözlemleyeceğiniz ishal, kusma, nefes darlığı, öksürme, iştahta ve su tüketiminde değişiklik, kilo kaybı gibi durumlar iç parazit tehlikesine işaret olabilir. Bu gibi durumlarda vakit kaybetmeden veteriner hekiminize danışmalısınız.