Köpeğiniz Tüy Dökmeye mi Başladı?

Tüm köpekler tüy döker, dökmez denilen ırklar bile.
Tüy dökme, köpeğinizin ölü tüylerden kurtulması, yeni tüylere yer açması ve hava sıcaklığındaki değişime uyum sağlaması için doğal ve gereklidir. Genellikle ilkbaharda dökülen tüylerin topaklaşarak gözünüze çarpmasıyla aslında yıl boyu süren tüy dökümünün arttığını fark edersiniz. Bu köpeğinizin daha sıcak günlerde serinleyebilmek için yaptığı bir hazırlıktır aslında. Sonbaharlarda ise tüy dökmenin yine arttığını görürsünüz.
Köpeklerin çift katman ve tek katman kürklü ırklar olarak ikiye ayrıldığını söyleyebiliriz.
Çift katman kürkte alt katman; kısa, daha yumuşak ve yoğun tüylerden, üst katman ise daha uzun, sert koruyucu kıllardan oluşur. Alt katman yazın sıcaktan ve güneş ışınlarından, kışın ise soğuktan koruma görevi görür. Üst katman ise nem ve kire karşı koruyucudur.
Köpeğinize bakarak kürkünün tek katmanlı mı, çift katmanlı mı olduğunu anlayabilirsiniz. Akita, Husky, Chow Chow, Golden Retriever, Labrador Retriever, Scottish Terrier, Pomeranian, Yorkshire Terrier çift katmanlı kürke sahip ırklardan sadece bazılarıdır. Çift katmanlı kürke sahip köpeğinizi asla tıraş ettirmemelisiniz. Tıraş, alopecia’ya neden olabilir ve doğasında koruyucu görev gören alt katmanı bozar.
Köpeğinizin ırkı ne olursa olsun, onu haftada en az bir kez fırçalamalısınız.
Fırçalama onu hem tüylerin topaklaşmasına karşı hem de alerjilerden korumak için önem taşır. Eğer köpeğiniz çift katmanlı kürke sahip ırklardansa haftada en az 2-3 kez yapılacak düzenli fırçalama onun için çok daha önemlidir. Fırçalama sırasında fırçanın yanı sıra geniş ve sık dişli taraklar kullanmak çok işinize yarayacaktır. Fırçalamayı sert kıllı bir fırça ile bitirirseniz tüyleri pırıl pırıl olacaktır.
Eğer köpeğinizde aşırı bir tüy dökme gözlemliyorsanız bir sağlık problemi olup olmadığını anlamak için onu veteriner hekimine götürmelisiniz.