Yavru Köpeklerde Aşı Takvimi Nasıl?
![](http://modavet.com/wp-content/uploads/2017/08/foto-yavru-kopek-beyaz-e1503733754616.jpg)
Yavru köpeklerde aşı zamanları nasıl? Hangi haftalarda hangi aşılar yapılmalı? Dikkat edilmesi gereken diğer şeyler neler?
Minik dostlarımızın sağlıklı bir yaşam sürebilmeleri açısından aşılar, koruyucu hekimlik kapsamında büyük önem taşır. Yavru köpeğiniz, hastalıklara karşı annesinden aldığı doğal bir bağışıklıkla yaşamına başlayacaktır; ancak bu bağışıklık zamanla yok olduğundan, sağlığını korumak için ona aşı yaptırmanız gerekecektir. Kalıcı hasar bırakabilecek ve hatta yaşamı tehlikeye sokabilecek bazı hastalıkların önlenmesi amacıyla aşılama programının takip edilmesi gerekir.
Yavru köpeklerde aşı takvimi şu şekildedir:![](http://modavet.com/wp-content/uploads/2017/08/foto-yavru-kopek-cute-animal-wallpapers-picture-300x200.jpg)
- 6. hafta : İç-dış parazit uygulaması
- 8. hafta : Karma aşı / 1. doz
- 9. hafta : Bronşin aşısı / 1. doz
- 10. hafta : Corona aşısı / 1. doz
- 11. hafta : Karma aşı / 2. doz
- 12. hafta : Bronşin aşısı / 2. doz
- 13. hafta : Corona aşısı / 2. doz
- 14. hafta : Kuduz aşısı
Yavru köpeklerde aşı uygulamasına başlama zamanı altı ve yedinci haftalardır. Bundan önce uygulanan aşılar anneden aldığı maternal antikorlar nedeniyle yeterli korumayı sağlayamazlar.
Aşıların uygulanabilmesi için yavru köpeğiniz tamamen sağlıklı olmalıdır.
İç parazit barındıran bir yavruda aşılama programı sağlıklı şekilde uygulanamayacağı için aşı programından önce iç-dış parazit tedavisi yapılması ve vücut direncinin arttırılması önemlidir.
Dikkate edilmesi gereken bir diğer konu ise, antibiyotik tedavisi ve kortikosteroid (kortizon) gibi ilaç uygulanmış köpeklere aşı yapılmaması gerekliliğidir. Eğer bu tedaviler uygulanmışsa, uygulamanın son yapıldığı günden itibaren 1 hafta geçmiş olması gereklidir.
Aşılamadan iki gün öncesi ve iki gün sonrası dönemde yıkama işlemi yapılmamalı.
Yavru köpekler, aşılama programı bitene kadar diğer hayvanlarla temas ettirilmemeli, dışarı çıkarılmamalıdır; zorunlu durumlarda taşıma kabında veya kucakta taşınmalıdır. Aşılama programı bittikten yaklaşık bir hafta sonra kısıtlamaya gerek kalmamaktadır.
Köpeğinizin bağışıklığını sürdürmek için, yaşamı boyunca düzenli olarak pekiştirme aşı dozları uygulanması gerekecektir. Yıllık aşı zamanı gelen kedinizin aynı zaman diliminde aşılanması büyük önem taşır. Aşı dönemleri kliniğimiz tarafından takip edilerek gerekli bilgilendirme yapılmaktadır.
Aşılama programı, yavru köpeğinizi aşağıdaki hastalıklardan korur:
- Köpeklerin Solunum Yolu Enfeksiyonu (Kennel Cough) – Coronavirus Enfeksiyonu
- Kanlı İshal (Parvoviral Enfeksiyonu)
- Köpek Gençlik Hastalığı (Distemper)
- Kan İşeme Hastalığı (Leptospira Enfeksiyonu)
- Köpeklerin Karaciğer Enfeksiyonu (Adenovirus tip-1 / Hepatit)
- Köpeklerin Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu (Adenovirus tip-2)
- Viral Pnömoni (Parainfluenza Enfeksiyonu)
- Kuduz Hastalığı (Rabies)