Kedilerde Kısırlaştırma
Kedim Ne Zaman Cinsel Olgunluğa Erişir?
Kediler genellikler 6 aylık olduktan sonra cinsel olgunluğa erişirler ve eşleşme halinde dişi kediler gebe kalabilirler. Dişi kediler yılda 4 kez kızgınlığa (östrus) girerken erkek kediler ise yıl boyunca çiftleşmeye hazırdır.
Kedinizin kızgınlığa girdiğini değişen davranışlarından anlayabilirsiniz. Her zamankinden daha fazla miyavlamaya başlar. İdrar sayısında artış ve iştahta azalma meydana gelir. Erkek kedi bölgesini işaretlemek için etrafa keskin kokulu idrar bırakır. Bazılarında agresif davranışlar ortaya çıkar. Eş bulamayan bir kedinin kızgınlık dönemi kendisi ve sizin için oldukça rahatsız edici geçer. Bu dönemde eş bulmak için dışarı kaçma, yüksekten atlama gibi hayatları açısından oldukça riskli denemelere girişebilirler.
Kısırlaştırmanın Sağlık Açısından Faydaları Var mı?
Dişi kedinizi kızgınlığa hiç girmeden kısırlaştırırsanız rahim ve yumurtalık kanseri riskini ortadan kaldırırsınız. Yumurtalıkların alınması, vücuttaki kanserli tümörlerin büyümesine yardımcı hormonların seviyesini düşüreceği için meme kanseri riskini de büyük oranda elimine etmiş olursunuz.
Erkek kedinizde ise testis kanseri riskini ortadan kaldırır ve testesteron salınımından kaynaklanan stres durumunun önüne geçersiniz.
Eş bulmak için dışarı kaçan kediniz, enfekte olan başka kediler tarafından ısırılabilir ve tedavisi mümkün olmayan hastalıklar (FİV, FİP, FeLv) kapabilir. Kısırlaştırma sayesinde kedinizi bu hastalık risklerine karşı da onu korumuş olursunuz.
Kısırlaştırma genel anlamda kedinizin daha sağlıklı ve daha uzun bir yaşam sürmesine yardımcı olacaktır.
Kedim En Erken Ne Zaman Kısırlaştırılabilir?
Araştırmalar gösteriyor ki, erişkinliğe ulaşmadan kısırlaştırılan kedilerde meme, yumurtalık, rahim ve testis kanseri riski neredeyse sıfırlanmaktadır. Eğer kedinizi çiftleştirmeyi düşünmüyorsanız cinsel olgunluğa girmeden önce en geç 5-6 aylık olduğunda kısırlaştırmayı tercih edebilir, böylelikle sağlığını korumak adına iyi bir adım atmış olursunuz.
Kedinizin yaşı ilerlediyse de kısırlaştırma sağlığı açısından her zaman fayda yaratacaktır.
Kısırlaştırma Operasyonları Güvenli mi?
Kısırlaştırma operasyonları genel anestezi altında yapılmaktadır. Anestezi hem insanlar hem de hayvanlar için ufak da olsa bir risk teşkil etse de bu risk kedinizin veteriner hekimine giderken trafik kazası geçirme ihtimalinden daha yüksek değildir. İdealinde, hekiminiz operasyon öncesi kedinize kan tahlili yaparak genel sağlık durumunun operasyona uygun olup olmadığını size söyleyecektir. Anestezinin doğurabileceği tepkileri (kusma vb) en aza indirmek için size bazı tavsiyeler de verecektir.
Kısırlaştırma operasyonları en sık yapılan operasyonlardır. Operasyon süresi erkek kediler için dişilere kıyasla daha kısayken, dişi kediler için bile genellikle 1 saati aşmaz. Erkek kedilerde dikişe bile gerek duyulmazken dişi kedilerde genellikle 3-4 dikiş yeterli olur. Gerekli hijyenik koşullar altında uzman eller tarafından yapıldığı takdirde kolay sayılabilecek güvenli operasyonlardır. Operasyon sonrası genellikle hasta aynı gün taburcu olmakta, operasyon yarası 7-10 gün içinde iyileşmektedir. Erkek kedilerin yarası bu süreçte yakalık ile korunmalıdır. Dişi kedilerde dikişler genellikle 10. günde alınmaktadır.
Kısırlaştırma Sonrası Kedim Kilo Alır mı?
Yaygın kanının aksine kedinizin kilo alması fazla beslenme ve az egzersize bağlı olarak gelişir. Uygun bir diyet ve hareketlilikle kediniz formunu koruyacaktır.
Kedimin Huyları Kısırlaştırıldıktan Sonra Değişir mi?
Kediniz karşılık bulamayan eşleşme dürtülerinden kurtulacağı için daha rahat, oyuncu ve keyifli olacak; eşleşememekten kaynaklı agresif tutumlara girmeyecektir. Tanıdığınız ve bildiğiniz halini daha istikrarlı şekilde gösterecektir.