Yaşlanan Köpeğinize İyi Hissettirmenin 5 Yolu

Köpeğimiz yaş aldıkça yavaşlar, hatta biraz da kabuğuna çekilir. Sağlık durumuna ve hareket alışkanlıklarına bağlı olarak biraz kilo alabilir veya verebilir. Küçük ırklarda ortalama ömür beklentisi 15 yıldır ve 9-11 yaşlarında yaşlılık belirtileri göstermeye başlarlar. Büyük ırklarda ise ne yazık ki ömür beklentisi daha kısadır ve neredeyse 6 yaştan sonra yaşlılık belirtileri gözlemlemeye başlayabiliriz.
Yaşı ne olursa olsun köpeğimize altın çağında sağlıklı, rahat ve keyifli bir yaşam sunmak bizim borcumuz. Yaş alan köpeğimizi daha iyi hissettirmek için şunları yapabiliriz:
1. Kilo Kontrolü:
İnsanlarda olduğu gibi köpekler için de daha uzun süreli zindeliğin baş unsuru “az yemek, çok hareket” prensibi. Erken yaşlardan itibaren köpeğinizin beslenmesini kalori ve besin yönünden veteriner hekiminizle birlikte planlamak iyi bir fikirdir. Köpeğinizin kilosunu düzenli olarak ölçmek ve kilosunun sağlık limitleri içinde kalmasını sağlamak, sağlıklı bir yaşlanmaya yardımcı olur. Fazla kilolar, ilerleyen yaşlarda eklem ağrılarına, hareket güçlüğüne, nefes darlığına, yüksek tansiyon ve diyabet hastalığı riskine neden olur. Köpeğiniz yaşlanıyor ve fazla kiloluysa uygun bir diyet için hekiminize başvurmanız faydalı olacaktır.
2. Takviyeler:
Yaş alan köpeğinizin beslenmesine takviyeler eklemek fayda sağlar. Balık yağı bunlardan en yaygın olanıdır. İltihap önleyici etkisinin yanı sıra bazı kalp ile eklem problemlerinde etkili olur; köpeğinizin derisini ve kürkünü besler. B vitamini de yaşlanan köpekler için iyidir. Ancak köpeğinizin beslenmesine herhangi bir takviye eklemeden önce hekiminize danışmalısınız.
3. Egzersiz:
Yaşı ilerleyen köpekler gençlere nispeten daha fazla ağrı duyacakları için ağır egzersizlerden uzak durmak gerekebilir. Günlük düzenli yürüyüşler, haftada bir yapılan iki saatlik top oyunundan daha rahatlatıcı olur. Yavaştan alınan yürüyüşler köpeğinizin etrafı koklamasına ve araştırmasına daha fazla zaman tanıyacağı için zihinsel olarak daha fazla uyarılma sağlayacaktır ki bu, tempolu yürüyüşten daha değerlidir.
4. Zihinsel Aktiviteler:
Köpeklerde yaş ilerledikçe zihinsel işlev bozukluğu sendromu görülebilir. Hareketsizlik, ilgi azalması, özellikle geceleri amaçsızca dolanmak, günlük normal hareket ritminin kaybı ve şaşkın görünmek şeklinde değişiklikler gözlemleyebilirsiniz. Köpeğinizi zihinsel olarak uyararak bu sendromun ilerlemesini yavaşlatmanız mümkün. Koklama ve mama bulma oyunları oynatarak zihnini daha canlı tutabilirsiniz.
5. Anlayış ve Destek:
Köpeğiniz yaşa bağlı olarak görme ve duyma kaybı yaşayabilir. Ona yön bulması ve diğer canlılarla etkileşimde bulunması için yardım etmeniz gerekebilir. Köpeğiniz eğer istemiyorsa onu oyun oynamaya veya sosyalleşmeye zorlamayın. Davranış değişikliklerine farklı bir problemin neden olduğunu seziyorsanız vakit geçirmeden hekiminize danışın. Eğer emin değilseniz biraz zaman tanıyın. Kimse köpeğinizin vücut dilini sizden iyi bilemez. Eğer isteksizliği ağrı kaynaklı değilse ona saygı gösterin. Ona masaj yaparak onu yormadan ve zorlamadan birlikte kaliteli zaman geçirebilir, kendini daha rahat ve endişesiz hissetmesini sağlayabilirsiniz. Nasıl masaj yapabileceğinizi görmek için buraya tıklayabilirsiniz.